Sanofi
Katso siitepölytiedote: tilanne nyt ja ennuste Katso siitepölytiedote: tilanne nyt ja ennuste

Siitepölytiedote päivittyy joka tiistai ja perjantai

Turun yliopiston siitepölytiedotus seuraa ilman siitepölypitoisuuksia lepän, koivun ja heinien siitepölykauden ajan. Yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa tuotetun NORKKO®-palvelun ajantasaiset siitepölytiedotteet karttoineen näet alta. Tiedotteet päivittyvät kahdesti viikossa – tiistaisin ja perjantaisin. Päiväkohtainen tilanne ja lähipäivien ennuste esitetään sekä karttana että sanallisesti.

Tilanne

Siitepölytilanne

Ennuste

Siitepölyennuste

Selitteet

Väriselitteet Määräselitteet

Tilanne

20.4.2021

Lepän kukinta heikkenee maan maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Pähkinäpensaan kukinta on päättynyt.

Lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosissa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa vähäisistä kohtalaisiin ja muualla maassa kohtalaisista runsaisiin.

Ennuste

21.4. - 25.4.2021

Lepän kukinta heikkenee maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinnan odotetaan alkavan myös Etelä-Lapin lämpimillä kasvupaikoilla noin viikon kuluessa. Koivun kukinnan odotetaan alkavan maan eteläosissa lähiviikkojen aikana.

Lepän siitepölymäärät vaihtelevat maan eteläosissa vähäisistä kohtalaisiin. Maan keskiosista Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan kohtalaisista runsaisiin. Keski- ja Pohjois-Lappiin kulkeutuu enimmäkseen vähäisiä määriä lepän siitepölyä, mutta määrät voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi.

Koivun siitepölyä voi kulkeutua koko maahan Lappia lukuun ottamatta. Koivun siitepölymäärien odotetaan jäävän enimmäkseen vähäisiksi, mutta määrät voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi, maan eteläosissa jopa runsaiksi.

Sade laskee ilman siitepölymääriä.

Jos siitepölyä on tänään vähän, tällä viikolla sitä voi olla jo runsaasti

Siitepölykausi alkoi Suomessa vuonna 2020 poikkeuksellisen aikaisin: ensimmäiset kukkivat pähkinäpensaat havaittiin maan eteläosissa jo tammikuun puolivälin jälkeen. Kaukokulkeutunutta siitepölyä Euroopasta tuli jo tammikuun alussa.

Jos sinulla tai läheiselläsi on kausiluonteinen siitepölyallergia, ilman siitepölypitoisuuksia ja eri kasvien alueellisia kukintakausia kannattaa seurata säännöllisesti. Siitepölymäärät – vähän, kohtalaisesti, runsaasti – auttavat ennakoimaan ja aloittamaan oireidenmukaisen hoidon ajoissa.

Siitepölyn aiheuttaman allergisen nuhan oireisiin on nopea ja tehokas apu.