Sanofi
Katso siitepölytiedote: tilanne nyt ja ennuste Katso siitepölytiedote: tilanne nyt ja ennuste

Siitepölytiedote päivittyy joka tiistai ja perjantai

Turun yliopiston siitepölytiedotus seuraa ilman siitepölypitoisuuksia lepän, koivun ja heinien siitepölykauden ajan. Yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa tuotetun NORKKO®-palvelun ajantasaiset siitepölytiedotteet karttoineen näet alta. Tiedotteet päivittyvät kahdesti viikossa – tiistaisin ja perjantaisin. Päiväkohtainen tilanne ja lähipäivien ennuste esitetään sekä karttana että sanallisesti.

Tilanne

Siitepölytilanne

Ennuste

Siitepölyennuste

Selitteet

Väriselitteet Määräselitteet

Tilanne

30.07.2021

Heinät kukkivat koko maassa. Pujo kukkii koko levinneisyysalueellaan maan eteläosista Etelä-Lappiin.

Heinien siitepölymäärät vaihtelevat maan etelä- ja länsiosissa sekä Etelä-Lapissa vähäisistä kohtalaisiin. Muualla maassa siitepölymäärät ovat enimmäkseen vähäisiä. Pujon siitepölymäärät vaihtelevat maan länsirannikolla vähäisistä kohtalaisiin. Muualla kukinta-alueella määrät ovat pääosin vähäisiä. Sateet laskevat ilman siitepölypitoisuuksia.

Cladosporium-homesienen itiömäärät ovat maan eteläosissa runsaita ja maan keskiosissa kohtalaisia. Alternaria-homesienen itiömäärät ovat maan etelä- ja keskiosissa kohtalaisia.

Maan kaakkoisosissa on tällä viikolla havaittu pieni määrä kaukokulkeutunutta tuoksukin siitepölyä, joka on voinut aiheuttaa oireita pujolle herkistyneille.

Ennuste

31.7. - 4.08.2021

Heinien kukinta jatkuu koko maassa. Pujon kukinta jatkuu koko levinneisyysalueella.

Ennustetun epävakaisen sääjakson aikana heinien siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan vähäisistä kohtalaisiin lukuun ottamatta Lappia, jossa määrät pysyvät enimmäkseen vähäisinä.

Pujon siitepölymäärät vaihtelevat koko kukinta-alueella vähäisistä kohtalaisiin lukuun ottamatta Etelä-Lappia, jossa määrät jäävät vähäisiksi.

Jos siitepölyä on tänään vähän, tällä viikolla sitä voi olla jo runsaasti

Siitepölykausi alkoi Suomessa vuonna 2020 poikkeuksellisen aikaisin: ensimmäiset kukkivat pähkinäpensaat havaittiin maan eteläosissa jo tammikuun puolivälin jälkeen. Kaukokulkeutunutta siitepölyä Euroopasta tuli jo tammikuun alussa.

Jos sinulla tai läheiselläsi on kausiluonteinen siitepölyallergia, ilman siitepölypitoisuuksia ja eri kasvien alueellisia kukintakausia kannattaa seurata säännöllisesti. Siitepölymäärät – vähän, kohtalaisesti, runsaasti – auttavat ennakoimaan ja aloittamaan oireidenmukaisen hoidon ajoissa.

Siitepölyn aiheuttaman allergisen nuhan oireisiin on nopea ja tehokas apu.