Sanofi
Silmätipat allergisen tulehduksen hoitoon Silmätipat allergisen tulehduksen hoitoon
Koivu

Usein kysyttyä siitepölyallergiasta

Mistä saan tietää, mikä kasvi kukkii milloinkin ja kuinka paljon siitepölyä on ilmassa? Mistä erottaa allergia- ja flunssaoireet toisistaan? Koska siitepölyallergian hoito tulisi aloittaa?

Kausiluontoinen siitepölyallergia herättää kysymyksiä joka kevät ja kesä. Tässä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kukkaketo

Mikä aiheuttaa siitepölyallergian?


Mikä aiheuttaa siitepölyallergian?

Kun kasvit kukkivat, niiden kukinnoista irtoaa ilmaan siitepölyä. Siitepöly kulkeutuu nenään ja keuhkoihin aiheuttaen allergisia nenä- ja silmäoireita.

Suomessa allergiaa aiheuttaa eniten koivun siitepöly. Myös leppä ja pähkinäpensas ovat keväällä kukkivia, allergisoivia lehtipuita. Herkimmät saavat allergiaoireita jo hyvin varhain keväällä, kun Suomeen leviää siitepölyä kaukokulkeutumina etelästä. Heinät aiheuttavat allergisia oireita koko allergiakauden, keväästä syksyyn saakka, pujo heinäkuun puolestavälistä jopa yöpakkasiin saakka. Allergisia oireita saattavat aiheuttaa myös ulkoilman homeitiöt.

Kuinka yleistä siitepölyallergia on Suomessa?


Suomalaisista noin 20 % kärsii siitepölyallergiasta.2

Mistä saan tietää, mikä kasvi kukkii milloinkin ja kuinka paljon siitepölyä on ilmassa?


Turun yliopiston siitepölytiedotus seuraa ilman siitepölypitoisuuksia lepän, koivun ja heinien siitepölykauden ajan, alkukeväästä myöhäiseen syksyyn. Yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa tuotetun NORKKO®-palvelun ajantasaiset siitepölytiedotteet päivittyvät kahdesti viikossa – tiistaisin ja perjantaisin. Päiväkohtainen tilanne ja lähipäivien ennuste esitetään sekä karttana että sanallisesti.

Mitkä ovat kausiluonteisen siitepölyallergian oireet?


Nenä- ja silmäoireet, kuten aivastelu, nenän tukkoisuus ja kutina, valuva nenä sekä vuotavat, kutisevat ja punoittavat silmät.

Mistä erottaa allergia- ja flunssaoireet toisistaan?


Allergian ja flunssan oireet voivat olla samankaltaisia, mutta yleensä ne on helppo erottaa muutaman tekijän avulla:

  • Vuoto nenästä on allergiassa kirkasta ja juoksevaa, flunssassa taas yleensä paksua
  • Allergiassa nenä ja myös silmät saattavat kutista
  • Flunssassa muita oireita ovat esim. yskä, kurkkukipu sekä mahdollinen lämmönnousu
  • Allergiassa oireet ovat yleensä jatkuvia tai toistuvia, kun taas flunssa paranee noin viikossa

Allergiakaudella minua väsyttää, mistä se johtuu ja voiko siihen vaikuttaa?


Allergiaoireet (kuten tukkoinen nenä) voivat vaikuttaa unen laatuun, mikä puolestaa aiheuttaa väsymystä päiväsaikaan. Unen häiriintyminen voi myös vaikuttaa keskittymiskykyyn ja suoriutumiseen töissä tai koulussa.

Koska siitepölyallergian hoito tulisi aloittaa?


Aloita oireenmukainen hoito ajoissa – jo siinä vaiheessa, kun siitepölyn määrä ilmassa on vähäinen tai kohtalainen. Ennakoiva, säännöllinen hoito auttaa allergiaoireisiin ja parantaa elämänlaatua allergiakauden aikana.

Kannattaako minun lopettaa allergialääkkeiden käyttö heti kun oireet lievittyvät?


Siitepölyallergia reagoi yleensä nopeasti sekä oireita helpottaviin, reseptivapaisiin itsehoitolääkkeisiin että siitepölymäärän muutoksiin. Esimerkiksi aurinkoisina päivinä ja kukkivien kasvien läheisyydessä siitepölymäärät ovat suuremmat. Toisaalta sade laskee siitepölyjen määrää ilmassa.

Apteekin reseptivapaita allergialääkkeitä voit käyttää ennakoivasti ja säännöllisesti – koko allergiakauden ajan. Tarkasta aina tarkat annosteluohjeet pakkausselosteesta. Kannattaa muistaa, että hoitamaton allerginen nuha saattaa lisätä astman kehittymisen riskiä. Joissain tilanteissa on syytä kääntyä lääkärin puoleen – katso seuraavasta kysymyksestä, koska.

Koska pitää kääntyä lääkärin puoleen? Onko syytä mennä lääkäriin, vaikka apteekin reseptivapaat itsehoitolääkkeet auttaisivat oireisiin?


Itsehoitolääkkeitä voi käyttää, jos ne helpottavat siitepölyallergian nenä- ja silmäoireita. Lääkäriin kannattaa hakeutua1

  • jos kyseessä on alle kouluikäisen lapsen selvittämättömät allergiaoireet
  • jos oireet ovat ympärivuotisia
  • jos silmä rähmii voimakkaasti, näkö on heikentynyt, silmäoireet ovat toispuolisia tai silmässä esiintyy kipua tai valonarkuutta
  • jos oireet eivät reagoi itsehoitoon riittävästi
  • jos allergiseen nuhaan liittyy pitkittynyt yskä, toispuolista tukkoisuutta tai toistuvaa nenäverenvuotoa, hengitys vinkuu tai esiintyy hengenahdistusta.

1 itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 [Viitattu 1.3.2019]. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

2 Airola, K. (2019) Allerginen nuha ja muu yliherkkyysnuha. http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 27.3.2019

Siitepölykausi aikaistuu ja pitkittyy

Siitepölykausi alkaa aikaisemmin ja kestää pitempään – ilmaston lämpenemisestä johtuen. Lehtipuiden, heinien ja pujon lisäksi allergiaoireita voivat aiheuttaa ulkoilman homeitiöt.

Siitepölytiedote